Wednesday 6 October 2010

RESEPI JAMUAN HARI RAYA hari tu

DAGING SERIBU BUNGA


Ramuan





Bahan Utama


Daging lembu dipotong nipis atau ayam potong kecil-kecil atau daging kambing
1 kilogram




Bahan Tumis


Bawang Putih


Kayu Manis


Bunga Lawang





Bahan 2


Serbuk kas-kas 2 sudu besar


Serbuk Jintan Manis 1 sudu kecil


Lada hitam ditumbuk ( kuantiti bergantung kepada tahap extreme pedas dan panas yang diperlukan)


Sos plum 4 sudu besar ( beli kat kedai 1 botol rm3 - rm6)


Sos tiram 4 sudu besar

Sos ikan 3 sudu

Tomato

Daun ketumbar


Leak ( seperti gambar dihiris nipis-nipis ) ------->

Cendawan bunga - atau cendawan lain.

Lobak dipotong kecil ikut sedap mulut

Kubis Bunga dipotong kecil

Brocoli dipotong kecil

Cili Bangla

Tepung jagung

dan atau Sayur Lain yang berwarna-warni dan tidak mudah lembik/hancur seperti asparagus.

CARA MASAK

Minyak sedikitttt, 1 atau 2 sudu besar .

Tumiskan bawang putih, masukkan kayu manis dan bunga lawang

Masukkan sos tiram dan sos plum , sos ikan dan leak , kacau perlahan-lahan,

Terus masukkan lada hitam, kas-kas, jintan manis, kacau perlahan-lahan jangan hangit.

Masukkan daging dan kacau bersama bahan diatas, biar rempah bersebati dengan daging.

Masukkan daun ketumbar , biar hingga daging masak sepenuhnya ( raw, medium atau full) bergantung kepada selera.

Setelah berpuashati dengan tahap kemasakan daging masukkan sayur , yang paling keras didahulukan dan diakhirkan dengan cendawan.

Masukkan garam dan tepung jagung yang telah dibancuh air, biar masak sepenuhnya.

Jika suka boleh dititiskan dengan minyak bijan 1 sudu besar.

No comments:

Post a Comment