Ramuan
Bahan Utama
Daging lembu dipotong nipis atau ayam potong kecil-kecil atau daging kambing
1 kilogram
Bahan Tumis
Bawang Putih
Kayu Manis
Bunga Lawang
Bahan 2
Serbuk kas-kas 2 sudu besar
Serbuk Jintan Manis 1 sudu kecil
Lada hitam ditumbuk ( kuantiti bergantung kepada tahap extreme pedas dan panas yang diperlukan)
Sos plum 4 sudu besar ( beli kat kedai 1 botol rm3 - rm6)
Sos tiram 4 sudu besar
Sos ikan 3 sudu
Tomato
Daun ketumbar
Leak ( seperti gambar dihiris nipis-nipis ) ------->
Cendawan bunga - atau cendawan lain.
Lobak dipotong kecil ikut sedap mulut
Kubis Bunga dipotong kecil
Brocoli dipotong kecil
Cili Bangla
Tepung jagung
dan atau Sayur Lain yang berwarna-warni dan tidak mudah lembik/hancur seperti asparagus.CARA MASAK
Minyak sedikitttt, 1 atau 2 sudu besar .
Tumiskan bawang putih, masukkan kayu manis dan bunga lawang
Masukkan sos tiram dan sos plum , sos ikan dan leak , kacau perlahan-lahan,
Terus masukkan lada hitam, kas-kas, jintan manis, kacau perlahan-lahan jangan hangit.
Masukkan daging dan kacau bersama bahan diatas, biar rempah bersebati dengan daging.
Masukkan daun ketumbar , biar hingga daging masak sepenuhnya ( raw, medium atau full) bergantung kepada selera.
Setelah berpuashati dengan tahap kemasakan daging masukkan sayur , yang paling keras didahulukan dan diakhirkan dengan cendawan.
Masukkan garam dan tepung jagung yang telah dibancuh air, biar masak sepenuhnya.
Jika suka boleh dititiskan dengan minyak bijan 1 sudu besar.
No comments:
Post a Comment